TSMT - Tervezett Szenzomotoros Tréning

A TSMT-ről ...

A TSMT módszer alkalmazásával az organikus éretlenség kiküszöbölhető, a terápia eredményeként elért fejlettségi fok jó alapot biztosít a kognitív terápiák megkezdéséhez illetve az iskolakezdéshez. A terápia célja az idegrendszer érési folyamatainak beindítása, az adott életkorban elvárható motoros, pszichés- kognitív és szociális teljesítmények elérése, a csecsemőkori, primitív reflexprofil integrálása, a beszéd és mozgás szinkronjának kialakítása.

A módszer Lakatos Katalin Phd munkásságának köszönhető.

BHRG Alapítvány, Budapest. A TSMT (tervezett szenzomotoros tréning) terápia regressziós szemléletű mozgásfejlesztő program, amely az edzéselmélet szabályait figyelembe véve építi fel tréningprogramjait. A szenzoros integrációs terápiák közé sorolandó, mert elméleti hátterük azonos. A terápiát neuromotoros és szenzomotoros szemléletű vizsgálat, és anamnézis felvétele előzi meg.
A vizsgálatot követően a gyermek egyéni, azaz TSMT I. vagy csoportos, azaz TSMT II. terápiában részesülhet. A módszer eszközigényes. Alapeszközeink: trambulin, terápiás nagy labda, gördeszka, billenő deszka.
A TSMT I. egyéni terápiát home tréning formájában végezzük. 3 hónapos kortól alkalmazható. A családok megkapják a gyermekükre szabott tréningsort, amit az első alkalommal együtt végzünk el a szülővel. Itt segítünk a technikai kivitelezésben, „betanítjuk” a szülőket. Otthon az edzéselmélet szabályai szerint kell végezniük a gyakorlást. Havonta vagy hathetente találkozunk ismét. Akkor megnézzük hol tart a gyermek, konzultálunk a szülőkkel, és ha szükséges, felülírjuk a feladatsort. A terápia minimális időtartama fél év.
A TSMT II. kiscsoportos terápia enyhébb lemaradást mutató, már „csoportérett” gyermekek fejlesztését célozza, amit a vizsgálati eredmény indokol.

Állapot és mozgásvizsgálat (ÁMV) 5 éves kortól vehető fel. Öt részterületet mér, miközben a gyermek szociális érettségéről is képet mutat. A mérendő területek: idegrendszer érettség, mozgás, téri tájékozódás, bőrérzékelés és ritmus.

A vizsgálat csak a szülő jelenlétében történhet. 45 - 95 percet vesz igénybe a gyermek együttműködésétől függően. (A vizsgálathoz megfelelő sportos öltözék javasolt.)

Forduljon hozzánk bizalommal, ha gyermeke koraszülött, iker, vagy az az alábbi tünetek valamelyikét mutatja:

  • megkésett beszédfejlődés
  • megkésett vagy eltérő pszicho-motoros fejlődés
  • mozgásügyetlenség, egyensúlyzavar
  • kommunikációs problémák
  • figyelemhiány
  • tanulási, magatartási, viselkedési, beilleszkedési zavarok