Alapozó terápia

ALAPOZÓ TERÁPIA - OKOSÍTÓ TORNA

  
  Szakszolgálatunkban 2019 januárja óta elérhető Alapozó Terápiás mozgásfejlesztésünk kiscsoportos formában.
  Az Alapozó Terápia olyan mozgásfejlesztésen alapuló (ún. motoszenzoros) típusú idegrendszer fejlesztő terápia, mely során a gyermekeknél újra indítjuk az emberi mozgásfejlődés állomásait. Ezzel biztosítjuk az agy kompenzációs és újból indított fejlődésbeli lehetőségét. 
  Lehetővé tesszük számukra, hogy újra járják a fejlődésben már elhagyott lépcsőfokokat, pótolják hiányaikat, kiküszöbölve így a fejlődés akadályait. A terápia végére speciális gimnasztikával a gyerekeket igen magas fokú mozgásügyességig juttatjuk el. 
  Módszerünkkel végig vezetjük a gyermekeket az egyszerű mozgásoktól az összetett, sorozatokból álló, bonyolult mozgásokig, a fejlett koordinációt igénylő feladatok megtanulásáig, a jó kivitelezésig. Végig segítjük őket a több irányú figyelmet igénylő feladatok automatizált szintű végrehajtásáig. Fejlesztjük a gyermekek általános mozgásügyességét, a kézügyességet igénylő feladatok kivitelezésének alapjául szolgáló finommotorikát. Elősegítjük a stabil jobb-, vagy baloldali dominancia kialakítását és megerősítését is. 
  Mozgásfejlesztési gyakorlatsorunkkal hatunk a beszéd működéséért (olvasás, írás) felelős területekre is. A terápia során a mozgást kiegészítjük fejlesztő pedagógiai módszerekkel (idő, tér, emlékezet, ritmus, labdagyakorlatok stb.), ezzel tesszük teljessé módszerünk hatását. 
Tapasztalataink szerint a terápia során javul a gyermekek önértékelése, feladatra összpontosítása és alkalmazkodó képessége is.                 

Ez a terápia hatásos (5-16 éves korig): 

  • Fejlődésben, érésben elmaradt óvodásoknál.
  • Minden olyan gyermeknél, aki mozgásügyetlenségben szenved bármilyen okból.
  • Megkésett vagy/és hibás, akadályozott beszédfejlődésnél (diszfáziák).
  • Kiejtési hibával, pöszeséggel küzdő gyerekeknél.
  • Diszlexiánál, alaki diszgráfiánál – az olvasás és/vagy az írás alaki részének gyengeségénél.
  • Azoknál az organikus eredetű túl-, vagy alulmozgásos - figyelemzavaros gyermekeknél, akiknél a szülés körül károsodás keletkezett.
  • Enyhe fokú értelmi fogyatékossággal élő gyermekeknél.

  A módszer alkalmazása előtt szükséges a gyermekek vizsgálata, melynek során megbeszéljük a problémás területeket, tüneteket. Áttekintjük a szülő által rendelkezésünkre bocsátott kórelőzményt, az anyanyelvre és más területre vonatkozó korábbi vizsgálati eredményeket, ha az írás, olvasás területe fejlesztendő, akkor induló tesztet készítünk. Minden vizsgálatunknak része a részletes mozgásfelmérés. 
  A vizsgálati eredményt megbeszéljük a szülővel, kijelöljük a fejlesztendő területeket, esetleg kiegészítő fejlesztéseket javaslunk. A vizsgálat eredménye határozza meg a kezelés típusát, vagyis azt, hogy a gyermek számára fejlesztésben, vagy terápiában való részvételt javaslunk, vagy nem javasoljuk az Alapozó Terápiát. Kontrollvizsgálatokat fél-egy év múlva végzünk. 

 

    

 

Érdeklődésüket, jelentkezésüket központi telefonszámunkon, elérhetőségeinken várjuk!